Globaliseringsrådet ger sin syn på globaliseringenLyssnade i fredags på Vita Husets rådgivare Alan Blinders och professor Lars Calmfors som var inbjudna att i UDs vackra pressrum berätta om vilka typer av tjänster och yrken som kan förläggas till andra länder än det egna.

Kortfattad sammanfattning: de som inte kräver personlig närvaro kan förläggas till andra länder (min sons nya jobb som Business Support i ett Call Center i Dublin). Men inte de som kräver fysisk närvaro, till exempel att ta hand om barn eller gamla.

Hmm...

De sa lite mer, framförallt Calmfors som var kritisk till Blinders undersökning som låg bakom denna rapport. USA verkar vara sämre rustat för globaliseringen än vi. När tillverkning flyttas till Kina och utbildningsväsendet är bättre i Indien än i USA har amerikanerna inte mycket till samhälleligt skydd vid arbetslöshet och högre utbildning är mycket dyrt.

Slogs av en liknande tanke när Michael Moores film "Sicko" visades i helgen: så många människor i ett så rikt land som inte har råd med sjukförsäkring. Så starka och giriga försäkringsbolag att det är snudd på omöjligt att få ersättning vid sjukdom.

Men framförallt verkar USA ha störst problem med demokratin både när det gäller vem som ska få vård och vid de sponsrade presidentvalen. Man kan fråga sig så här i efterhand hur det kommer sig att en så slätstruken person som GW Bush blev vald första gången men ännu underligare är hur han blev återvald och vilka som ligger bakom det?....

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0